Nasz prezes Mirosław Wójcik z opinią ekspercką dla AOTMiT w sprawie Kaftrio

Tak jak informowaliśmy już wcześniej Na Oddechu Życia, w związku z procesem przygotowywania materiałów analitycznych na potrzeby oceny zasadności wydawania zgody na refundację w produktu leczniczego: Kaftrio (Ivacaftorum/ tezacaftorum/elexacaftorum), tabl. powl., 75 mg + 50 mg + 100 mg, 56 szt., Agencja Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji poprosiła naszego Prezesa Fundacji Oddech Życia, Mirosława Wójcika o przygotowanie i przekazanie eksperckiej opinii w powyższej sprawie.
W ramach przyznanego terminu Prezes przygotował w tym miesiącu w imieniu swoim oraz Fundacji Oddech Życia opinię, która została przekazana do Agencji.
Obecnie w Agencji Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji znajduje się jeden wniosek, a mamy nadzieję że na dniach po zakończeniu procesu uzgadniania zasad programu lekowego, trafi drugi. Dwa bo Agencja oceni zasadność refundacji w ramach importu docelowego oraz programu lekowego.
Trzymamy kciuki za refundację leków przyczynowych dla pacjentów z mukowiscydozą i ciągle walczymy o to dla Was jako Fundacja Oddech.