Nebulizatory Flaem RF9 dla pacjentów leczonych w Instytucie Gruźlicy i Chorób Płuc w Rabce-Zdroju

W dniu dzisiejszym Fundacja Oddech Życia przekazała kierownikowi Zakładu Rehabilitacji w Instytucie Gruźlicy i Chorób Płuc w Rabce-Zdroju mgr Arturowi Leżańskiemu 150 nowych zestawów nebulizatorów renomowanej włoskiej firmy medycznej FLAEM. Przekazane nebulizatory RF9 wyposażone są w ustniki a część również w maski w różnych rozmiarach.

Cieszymy się że kolejny raz mogliśmy wesprzeć Instytut Gruźlicy i Chorób Płuc w Rabce-Zdroju oraz naszych podopiecznych, pacjentów z mukowiscydozą leczących się w tej placówce medycznej.

______________

Nebulizator Flaem RF9 posiada system, który pozwala wybrać żądaną wielkość cząstek w 4 trybach pracy:
– Cząsteczki większe niż 7 μm (nebulizator w pozycji 0) dla górnych dróg oddechowych, duża prędkość nebulizacji;
– Cząsteczki większe niż 5 μm (nebulizator w pozycji 1) do leczenia obszaru tchawiczo-oskrzelowego;
– Cząsteczki między 3 a 4 μm (nebulizator w pozycji 2) do leczenia oskrzeli;
– Cząsteczki między 2 a 3 μm (nebulizator w pozycji 3) lekarstwo dociera do pęcherzyków płuc.

System zaworów optymalizuje dostarczanie pacjentowi lekarstwa i ogranicza jego rozproszenie. Nebulizator jest łatwy w czyszczeniu, wszystkie elementy można zdemontować i umyć lub zdezynfekować w parowym sterylizatorze do butelek.