Program pomocowy: Wsparcie w sprzęt medyczny, sprzęt do nebulizacji, tlenoterapii i fizjoterapii oddechowej (dawniej “wypożyczalnia”)

Edycja 2024

Skośny PEP (pipep) z manometrem od Fundacji Oddech Życia

Program prowadzony jest przez Fundację Oddech Życia i ma charakter wysyłkowy. Sprzęty, po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku lub mailowej prośby, są wysyłane pocztą polską lub firmą kurierską. Fundacja nie prowadzi „stacjonarnej” wypożyczalni z możliwością odbioru osobistego, ale zastrzega sobie możliwość przekazywania sprzętu za pośrednictwem lokalnych koordynatorów Grup Wsparcia Fundacji, np. w Rabce-Zdroju.

Beneficjentem Programu może być osoba pełnoletnia chorująca na mukowiscydozę (CF), pierwotną dyskinezę rzęsek (PCD) lub dysplazję oskrzelowo-płucną (BPD), mająca pełną zdolność do czynności prawnych, lub rodzic bądź opiekun prawny dziecka chorującego na mukowiscydozę (CF), pierwotną dyskinezę rzęsek (PCD) lub dysplazję oskrzelowo-płucną (BPD) , zamieszkujący na stałe na terenie Rzeczpospolitej Polskiej.

Wsparcie w sprzęt odbywa się bezpłatnie i na czas określony lub nieokreślony – bezterminowo (zgodnie z opisem wypożyczanego sprzętu na stronie Fundacji). Koszt wysyłki na adres w Polsce ponosi Fundacja Oddech Życia.

Wnioski o sprzęt przyjmowane są wyłącznie drogą mailową pod adresem: [email protected]

DODATKOWE KRYTERIA
Ze względu na duże zainteresowanie sprzętem, Fundacja Oddech Życia zastrzega sobie możliwość pozytywnego rozstrzygania próśb o wsparcie na podstawie dodatkowych kryteriów, w tym: wieku, stanu zdrowia, sytuacji materialnej, itp…
OGRANICZENIA

1) Z programu pomocowego “Wsparcie w sprzęt medyczny, sprzęt do nebulizacji, tlenoterapii i fizjoterapii oddechowej” można korzystać nie częściej niż raz w kwartale. W wyjątkowych sytuacjach Fundacja Oddech Życia może udzielić pomocy w ramach tego programu częściej niż raz na kwartał.
2) Na część produktów i urządzeń może być limit ilościowy, np. jedna tuba do inhalacji na rok. O limitach decyduje Fundacja Oddech Życia.
3) W przypadku gdy beneficjent pomocy, podopieczny potrzebuje stałego i dużego wsparcia w sprzęt, trudnego do osiągnięcia w ramach programu pomocowego “Wsparcie w sprzęt medyczny, sprzęt do nebulizacji, tlenoterapii i fizjoterapii oddechowej”, Fundacja Oddech Życia może zaproponować założenie zbiórki i finansowanie zakupu dodatkowych sprzętów z pieniędzy zgromadzonych na subkoncie.

Regulamin programu pomocowego znajduje się w panelu podopiecznego (zobacz treść).

Jak skorzystać z programu pomocowego (krok po kroku)?

1. Jeżeli nie jesteś podopiecznym Fundacji Oddech Życia, to pierwsze musisz się zarejestrować online: formularz dla rodziców dziecka chorego, formularz dla dorosłego chorego lub skontaktować się z nami mailowo w sprawie rejestracji na [email protected].
  2. W przypadku chęci skorzystania z programu pomocowego poproś drogą mailową o wsparcie na adres [email protected] W mailu wymień sprzęty które chciałbyś wypożyczyć.

Lista dostępnych sprzętów medycznych i sprzętów do nebulizacji, tlenoterapii i fizjoterapii oddechowej w ramach programu pomocowego

UWAGA
Ze względu na duże zainteresowanie i liczbę wniosków lista ma charakter orientacyjny. Katalog dostępnych sprzętów może różnić się od podanej listy.

Nazwa sprzętu Zdjęcie Ilość Okres wypożyczenia Produkt fabrycznie nowy? Dzieci 0-4 5-18 lat Dorośli Po przeszczepie płuc
Pulsoksymetr pediatryczny (dla małych dzieci, o specjalnej budowie) średnia bezzwrotnie TAK NIE NIE NIE
pulsoksymetr napalcowy, elektroniczny, zwykły (różne modele) duża bezzwrotnie TAK NIE
pulsoksymetr z bezprzewodową komunikacją i aplikacją na telefon "Berry" ostatnie sztuki bezzwrotnie TAK NIE
Pas rzepowy O-R2 w rozmiarze 80×5 cm średnia bezzwrotnie TAK
Pas rzepowy Astar blue w rozmiarze 60×10 cm średnia bezzwrotnie TAK
Pas rzepowy Astar black w rozmiarze 100×9 cm duża ilość bezzwrotnie TAK
piłka rehabilitacyjna 55 cm duża ilość bezzwrotnie TAK
piłka rehabilitacyjna 65 cm duża ilość bezzwrotnie TAK
piłka rehabilitacyjna 75 cm duża ilość bezzwrotnie TAK
piłka rehabilitacyjna 85 cm duża ilość bezzwrotnie TAK
pikflometr Microlife z pomiarem FEV1 (tylko dorośli z mukowiscydozą) ostatnie sztuki bezzwrotnie TAK NIE
pikflometr Smart Peak Flow z pomiarem PEF ostatnie sztuki bezzwrotnie TAK NIE
Trampolina 130 cm (różne kolory). Tylko dla dzieci w wieku 24 miesiące - 12 lat. Dzieci w wieku 18-24 miesiące jedynie po konsultacji fizjoterapeutycznej za zgodą fizjoterapeuty. kilka sztuk bezzwrotnie TAK
Koło Hula Hoop 83 cm średnia bezzwrotnie TAK NIE
Koło Hula Hoop 100 cm średnia bezzwrotnie TAK
skakanka zwykła, sznurkowa średnia bezzwrotnie TAK
skakanka łożyskowana z regulowaną linką duża ilość bezzwrotnie TAK
Kółko do ćwiczeń mięśni brzucha - roller (różni producenci, różne kolory) duża ilość bezzwrotnie TAK NIE
Gumy do ćwiczeń typu mini band (różni producenci, różne kolory) duża ilość bezzwrotnie TAK
Gumy do ćwiczeń typu power band / duże (różni producenci, różne kolory) średnia bezzwrotnie TAK
Ekspandery do ćwiczeń typu "linka" (różni producenci, różne kolory) średnia bezzwrotnie TAK
Hantle 2x 0,5kg (różne modele, różne kolory) średnia bezzwrotnie TAK
Przyrząd do ćwiczeń dłoni z oporem (1szt) ostatnie sztuki bezzwrotnie TAK
Kasetka (pojemnik) na leki tygodniowa APTEO duża ilość bezzwrotnie TAK
Organizer na leki Apteo Care 4 przegródki na jeden dzień (różne kolory) ostatnie sztuki bezzwrotnie TAK
Organizer na leki Ecoverso 7 okrągły (różne kolory) ostatnie sztuki bezzwrotnie TAK
Organizer na leki Ecoverso 4 kwadratowy (różne kolory) ostatnie sztuki bezzwrotnie TAK
Torba termiczna 4 l (różne kolory, panda, 23x12x19,5 cm) ostatnie sztuki bezzwrotnie TAK
Zestawy dla pacjentów z diagnozą „cukrzyca” średnia bezzwrotnie TAK
Zestaw kapsułek do enzymów trawiennych w różnych rozmiarach średnia bezzwrotnie TAK
Probówki Eppendorf średnia bezzwrotnie TAK
Jednorazowe ochraniacze na obuwie ZARYS średnia bezzwrotnie TAK
Program pomocowy: "Nebulizacja u pacjentów z mukowiscydozą, pierwotną dyskinezę rzęsek (PCD) lub dysplazję oskrzelowo-płucną (BPD)"
Inhalator z nebulizatorem w sytuacjach awaryjnych, wysyłany w trybie pilnym (wyłącznie sytuacje nadzwyczajne, wypadki losowe, itp... np. powódź, pożar). Inhalatory różnych producentów, różne modele. średnia bezzwrotnie TAK
Nebulizator FLAEM RF9 z ustnikiem (pozwala wybrać żądaną wielkość cząstek w 4 trybach pracy) średnia bezzwrotnie TAK
Silikonowa maska z kolankiem Flaem do różnych nebulizatorów. Maska w rozmiarze 1 (0-12 miesięcy) duża ilość bezzwrotnie TAK
Silikonowa maska z kolankiem Flaem do różnych nebulizatorów. Maska w rozmiarze 2 (1-3 lata) duża ilość bezzwrotnie TAK
Klips na nos PARI ostatnie sztuki bezzwrotnie TAK
Klips na nos Tegler duża ilość bezzwrotnie TAK
Maska z otwartym kołnierzem, silikonowa ClearLite w rozmiarze 1 (szary kolor, niemowlęta) duża ilość bezzwrotnie TAK NIE NIE
Maska z otwartym kołnierzem, silikonowa ClearLite w rozmiarze 2 (biały kolor, małe dzieci) średnia bezzwrotnie TAK NIE
Maska z otwartym kołnierzem, silikonowa ClearLite w rozmiarze 3 (żółty kolor, dzieci i młodzież) średnia bezzwrotnie TAK
Złączka sztywna (konektor) do drenów tlenowych lub wężyków (pasuje do inhalatorów Pari) - GALMED niebieska. Pozwala połączyć wężyk standardowy do inhalatora (sprężarki) Pari. duża ilość bezzwrotnie TAK
przewody tlenowe, wężyki Salter Labs (2,1 m, standardowe łączniki) średnia bezzwrotnie TAK
przewody tlenowe, wężyki Salter Labs (4,6 m, standardowe łączniki) średnia bezzwrotnie TAK
przewody tlenowe, wężyki Conallhealt (4,26 m, standardowe łączniki) średnia bezzwrotnie TAK
przewody tlenowe, wężyki Conallhealt (7,62 m, standardowe łączniki) średnia bezzwrotnie TAK
przewody tlenowe, wężyki GREETMED (2,1 m, standardowe łączniki) średnia bezzwrotnie TAK
przewody tlenowe, wężyki ZARYS (2,1 m, standardowe łączniki) średnia bezzwrotnie TAK
Program pomocowy: "Fizjoterapia oddechowa u pacjentów z mukowiscydozą, pierwotną dyskinezę rzęsek (PCD) lub dysplazję oskrzelowo-płucną (BPD)"
Manometr Ambu z przejściówką do pepów: Pari PEP System-s oraz pipeP (pep skośny) duża ilość bezzwrotnie TAK
Flow-Ball (dla pacjentów 0-8 lat) duża ilość bezzwrotnie TAK
nowa guma do urządzenia RC-Cornet (2 szt) ostatnie sztuki bezzwrotnie TAK
Program pomocowy: "Tlenoterapia u pacjentów z mukowiscydozą, pierwotną dyskinezę rzęsek (PCD) lub dysplazję oskrzelowo-płucną (BPD)"
Złączka obrotowa (konektor) do drenów tlenowych do łączenia dwóch krótszych drenów lub wężyków. Zapobiega skręcaniu się drenów podczas np. chodzenia pacjenta. ostatnie sztuki bezzwrotnie TAK
Złączka sztywna (konektor) do drenów tlenowych lub wężyków - BWH biała średnia bezzwrotnie TAK
Złączka sztywna (konektor) do drenów tlenowych lub wężyków (pasuje do inhalatorów Pari) - GALMED niebieska duża ilość bezzwrotnie TAK
Złączka sztywna (konektor) do drenów tlenowych lub wężyków o większych rozmiarach 15/6 - SUMI biała średnia bezzwrotnie TAK
Złączka sztywna (konektor) do drenów tlenowych lub wężyków o większych rozmiarach 6-9/5 - SUMI biała średnia bezzwrotnie TAK
wąsy tlenowe dla dzieci PLASTI-MED (długość 2m) średnia bezzwrotnie TAK
wąsy tlenowe dla dzieci GREETMED (długość 2m) średnia bezzwrotnie TAK
Nawilżacz do koncentratora tlenu poj. 350 ml ostatnie sztuki bezzwrotnie TAK
Program pomocowy dla noworodków i dzieci z mukowiscydozą do ukończenia 12. miesiąca życia
Elektroniczna waga VITAMMY do 20 kg (tylko dla dzieci do ukończenia 12. miesiąca życia po przebytej operacji niedrożności jelit) średnia ilość na okres 1 roku z możliwością wydłużenia TAK NIE NIE NIE
WordPress Data Table Plugin

[bezterminowo] sprzęty z tym oznaczeniem są wypożyczane bezterminowo i nie trzeba ich zwracać, można używać tak długo jak są potrzebne lub sprawne.
[termin] urządzenia te są wypożyczane na okres podany w opisie powyżej i po tym terminie można zawnioskować o wydłużenie okresu wypożyczenia lub trzeba zwrócić do Fundacji Oddech Życia po wcześniejszym kontakcie z Fundacją i ustaleniu metody zwrotu.