Subkonto do zbierania darowizn na rzecz chorego z mukowiscydozą

W ramach porozumienia między podopiecznym lub jego rodzicem/opiekunem prawnym, a Fundacją Oddech Życia uruchamiane jest subkonto darowizn – nr konta bankowego, na którym przechowywane są pieniądze przeznaczone na leczenie i fizjoterapię podopiecznego. Subkonto umożliwia dodatkowo uruchomienie zbiórek online w portalu OddechZycia.pl oraz prowadzenie zbiórek publicznych.

Dodatkowo do subkonta uruchamiana jest  zbiórka online w portalu zbiórkowym Oddechu Życia. Więcej o zbiórkach online w artykule: Dwa rodzaje zbiórek online w portalu OddechZycia.pl

Na jakie cele mogę zbierać i wydatkować pieniądze w ramach subkonta?

W ramach subkonta możliwe jest finansowanie wydatków zgodnych z poniższym wykazem:
– zakup leków stosowanych w terapii CF,
– zakup leków stosowanych w terapii chorób towarzyszących CF,
– zakup suplementów diety i odżywek stosowanych pomocniczo w terapii CF,
– zakup sprzętów sportowych, związanych z fizjoterapią i rehabilitacją w CF,
– zakup sprzętów zaopatrzenia medycznego (sprężarki, nebulizatory, PEP, koncentratory tlenu, itp…),
– zakup materiałów budowlanych potrzebnych do przeprowadzenia remontu dostosowującego mieszkanie, pokój, kuchnię, łazienkę do potrzeb osoby z CF,
– zakup książek i prasy branżowej związanej z CF,
– zakup sprzętu komputerowego lub mobilnego oraz oprogramowania w celu prowadzenia zdalnej pracy lub zlikwidowaniu zagrożenia izolacją społeczną,
– zakup produktów i rzeczy potrzebnych w codziennym życiu chorego z CF (wyłącznie związanych ze specjalnymi potrzebami chorych z CF)
– wizyty u lekarzy specjalistów związane z terapią CF,
– wizyty stomatologiczne,
– terapia psychologiczna lub psychiatryczna,
– terapie medyczne, w tym eksperymentalne w polskich i międzynarodowych ośrodkach medycznych,
– terapia dietetyczna związana z CF,
– testy i badania diagnostyczne związane z CF i chorobami towarzyszącymi CF,
– zabiegi i zajęcia rehabilitacyjne,
– zajęcia sportowe, w tym karnety i bilety na basen, siłownię itp..,
– turnusy rehabilitacyjne, pobyty uzdrowiskowe, zdrowotne,
– koszty transportu samochodem prywatnym bądź komunikacją zbiorową do i z: szpitala, przychodni, turnusu rehabilitacyjnego, pobytu uzdrowiskowego oraz innych miejsc związanych z terapią bądź pomocą w chorobie,

Dopuszcza się możliwość sfinansowania innych potrzeb chorego z mukowiscydozą na podstawie zaświadczeń lekarskich/rehabilitacyjnych/indywidualnych podań. Decyzję o finansowaniu w takim przypadku podejmuje Zarząd Fundacji Oddech Życia.

Bezpłatne subkonto

Fundacja Oddech Życia nie pobiera opłat za prowadzenie subkonta. Ale musisz pamiętać, że operatorzy płatności (np. PayU, DotPay, Przelewy24, PayPal) mogą pobierać opłaty za pośrednictwo w przelewie na konto podopiecznego. Podobnie banki, w tym bank prowadzący konto Fundacji w określonych w umowie sytuacjach (np. w przypadku przelewu z zagranicy, w innej niż polska walucie) może pobierać prowizję i pomniejszać wpłatę na rzecz podopiecznego.

Dostęp do subkonta (historia transakcji)

Dostęp do historii transakcji – listy darowizn dostępny jest w panelu podopiecznego, po zalogowaniu.

Jak założyć subkonto darowizn w Fundacji Oddech Życia?

1. Jeżeli nie jesteś podopiecznym Fundacji Oddech Życia, to pierwsze musisz się zarejestrować online: formularz dla rodziców dziecka chorego na mukowiscydozęformularz dla dorosłego chorego na mukowiscydozę.
  2. Jeżeli jesteś podopiecznym, to w panelu podopiecznego, w zakładce “Subkonto” uzupełnij wniosek o założenie subkonta. Podczas uzupełniania wniosku o założenie subkonta zapoznaj się z porozumieniem (umową prowadzenia subkonta) oraz załącznikiem prezentującym “Regulamin prowadzenia subkonta”.

Kontakt z nami w sprawie subkonta darowizn w Fundacji Oddech Życia?

W sprawie subkonta można się kontaktować pod adresem mailowym: [email protected]