Subkonto do zbierania darowizn na rzecz chorego z mukowiscydozą

W ramach porozumienia między podopiecznym lub jego rodzicem/opiekunem prawnym, a Fundacją Oddech Życia uruchamiane jest subkonto darowizn – nr konta bankowego, na którym przechowywane są pieniądze przeznaczone na leczenie i fizjoterapię podopiecznego. Subkonto umożliwia dodatkowo uruchomienie zbiórek online w portalu OddechZycia.pl oraz prowadzenie zbiórek publicznych.

Dodatkowo do subkonta uruchamiana jest  zbiórka online w portalu zbiórkowym Oddechu Życia. Więcej o zbiórkach online w artykule: Dwa rodzaje zbiórek online w portalu OddechZycia.pl

Na jakie cele mogę zbierać i wydatkować pieniądze w ramach subkonta?

W ramach subkonta możliwe jest finansowanie wydatków zgodnie z celami założonymi w poszczególnych zbiórkach, mieszczących się w zakresie poniższego wykazu:
– zakup leków stosowanych w terapii CF (mukowiscydozy),
– zakup leków stosowanych w terapii chorób towarzyszących CF,
– zakup suplementów diety i odżywek stosowanych pomocniczo w terapii CF,
– zakup sprzętów sportowych, związanych z fizjoterapią i rehabilitacją w CF,
– zakup sprzętów zaopatrzenia medycznego (sprężarki, nebulizatory, PEP, koncentratory tlenu, itp…) związanych z fizjoterapią i rehabilitacją w CF,
– zakup maseczek medycznych FFP2 i FFP3, preparatów do dezynfekcji,
– zakup materiałów budowlanych potrzebnych do przeprowadzenia remontu dostosowującego pokój, kuchnię, łazienkę do potrzeb osoby z CF (zgodnie z wytycznymi lekarza prowadzącego),
– zakup książek i prasy branżowej związanej z CF,
– wizyty u lekarzy specjalistów związane z terapią CF,
– wizyty stomatologiczne,
– terapia psychologiczna lub psychiatryczna,
– terapie medyczne w polskich i międzynarodowych ośrodkach medycznych,
– terapia dietetyczna związana z CF,
– testy i badania diagnostyczne związane z CF i chorobami towarzyszącymi CF,
– zabiegi i zajęcia rehabilitacyjne,
– zajęcia sportowe, w tym karnety i bilety na basen, siłownię itp..,
– turnusy rehabilitacyjne, pobyty uzdrowiskowe, zdrowotne (zgodnie z wytycznymi lekarza prowadzącego),
– koszty transportu samochodem prywatnym bądź komunikacją zbiorową do i z: szpitala, przychodni, turnusu rehabilitacyjnego.

Na jakie cele nie mogę zbierać i wydatkować pieniędzy w ramach subkonta?

W ramach standardowego subkonta i zwykłych zbiórek [1] niemożliwe jest finansowanie wydatków związanych z podstawowymi potrzebami życia codziennego, w tym między innymi:

• zakup produktów spożywczych: pożywienia, wody do picia, soków, napojów itp.,
  • zakup kosmetyków codziennego użytku, preparatów do czyszczenia i prania,
  • zakup urządzeń AGD;
  • zakup produktów służących do rozrywki.

[1] Jeżeli Twoja sytuacja jest wyjątkowo trudna i nie stać Cię na codzienne wydatki, zawnioskuj o otwarcie specjalnej zbiórki, która umożliwi gromadzenie środków na takie wydatki.

Maksymalna kwota finansowania z subkonta w ramach jednej faktury lub rachunku wynosi 1000 zł brutto, większe kwoty finansowania wymagają każdorazowo wcześniejszej pisemnej zgody Zarządu Fundacji Oddech Życia. W przypadku chęci zakupu sprzętu zaopatrzenia medycznego, sprzętu medycznego powyżej 2000 zł brutto do podania o zgodę na finansowanie z subkonta należy dołączyć zaświadczenie od lekarza prowadzącego o potrzebie stosowania wskazanego urządzenia. Dopuszcza się możliwość sfinansowania innych potrzeb chorego z mukowiscydozą na podstawie zaświadczeń lekarskich/rehabilitacyjnych/indywidualnych podań. Decyzję o finansowaniu, finansowaniu częściowym lub odmowy w takim przypadku podejmuje Zarząd Fundacji Oddech Życia.

Bezpłatne subkonto

Fundacja Oddech Życia nie pobiera opłat za prowadzenie subkonta. Ale musisz pamiętać, że operatorzy płatności (np. PayU, DotPay, Przelewy24, PayPal) mogą pobierać opłaty za pośrednictwo w przelewie na konto podopiecznego. Podobnie banki, w tym bank prowadzący konto Fundacji w określonych w umowie sytuacjach (np. w przypadku przelewu z zagranicy, w innej niż polska walucie) może pobierać prowizję i pomniejszać wpłatę na rzecz podopiecznego.

Dostęp do subkonta (historia transakcji)

Dostęp do historii transakcji – listy darowizn dostępny jest w panelu podopiecznego, po zalogowaniu.

Jak założyć subkonto darowizn w Fundacji Oddech Życia?

1. Jeżeli nie jesteś podopiecznym Fundacji Oddech Życia, to pierwsze musisz się zarejestrować online: formularz dla rodziców dziecka chorego na mukowiscydozęformularz dla dorosłego chorego na mukowiscydozę.
  2. Jeżeli jesteś podopiecznym, to w panelu podopiecznego, w zakładce “Subkonto” uzupełnij wniosek o założenie subkonta. Podczas uzupełniania wniosku o założenie subkonta zapoznaj się z porozumieniem (umową prowadzenia subkonta) oraz załącznikiem prezentującym “Regulamin prowadzenia subkonta”.

Kontakt z nami w sprawie subkonta darowizn w Fundacji Oddech Życia?

W sprawie subkonta można się kontaktować pod adresem mailowym: [email protected]