Organizacja zbiórki charytatywnej w serwisie Siepomaga.pl – krok po kroku

Siepomaga.pl to jedna z kilku platform dobroczynnych w Polsce, która w aktywny sposób wspiera również chorych na mukowiscydozę.

Zbiórki prowadzone są w formie apeli, zgłaszanych przez fundację, czyli w przypadku chorych na mukowiscydozę, naszych podopiecznych, Fundację Oddech Życia. To właśnie po stronie Fundacji Oddech Życia leży obowiązek pierwszej weryfikacji celu zbiórki, oraz wydatkowanie zebranych środków. Następnie zbiórki w Siepomaga.pl trafiają do zespołu redakcyjnego, gdzie następuje ich powtórna weryfikacja i w ostatecznej formie trafiają do serwisu.

W przypadku wyboru Fundacji Oddech Życia, swoim podopiecznym oferujemy reklamę zbiórki siepomaga.pl w największym polskim portalu o mukowiscydozie oddechzycia.pl oraz na największej polskiej platformie społecznościowej chorych na mukowiscydozę na Facebooku. Dodatkowo zapewniamy pomoc i aktywne wsparcie reklamowe w działaniach promocyjnych zbiórki, tak aby z apelem o pomoc trafić do jak największej grupy odbiorców.

Czy każdy chory na mukowiscydozę może zbierać w Siepomaga.pl?

Teoretycznie tak, jednak w praktyce publikowane są apele o pomoc dla osób najbardziej potrzebujących, w bardzo złym stanie zdrowotnym lub w bardzo złej sytuacji materialnej.

Na jaki cel mogą być zbierane pieniądze na Siepomaga.pl?

Celem zbiórki może być sfinansowanie drogiego leczenia, zakup sprzętu ratującego lub przedłużającego życie. Cel musi być konkretny i rzeczywisty. Nie można zbierać np. hipotetyczną operację w przyszłości.

W jaki sposób założyć zbiórkę na Siepomaga.pl?

Są dwa sposoby założenia zbiórki na Siepomaga.pl:

1. Kontakt z naszą Fundacją Oddech Życia pod adresem [email protected] lub na grupie wsparcia – mukowiscydoza. Sprawdzimy czy istnieje możliwość założenia zbiórki i przeprowadzimy przez cały proces.
  2. Samodzielne zgłoszenie chęci założenia zbiórki za pośrednictwem formularza z podaniem Fundacji Oddech Życia (w okienku “Czy potrzebujący jest podopiecznym jakiejś fundacji? Jeżeli tak – jakiej?” nalezy podać Fundację Oddech Życia).

Jakie informacje potrzebujecie w celu złożenia wniosku o założenie zbiórki w Siepomaga.pl?

Wstępnie zawsze prosimy o kontakt pod adresem [email protected] lub na grupie wsparcia – mukowiscydoza. Jeżeli istnieje możliwość założenia zbiórki, to dalszym krokiem jest przesłanie szczegółowych informacji, wstępnego kosztorysu działań (np. kosztu zakupu kamizelki oscylacyjnej, wydatków na leki, itd…). Oczywiście we wszystkim pomagamy i prowadzimy „za rękę” przez cały proces.

Jaki jest czas oczekiwania na publikację zbiórki na Siepomaga.pl?

Bardzo różnie. Zależy to od wielu czynników. Zbiórki są przed publikacją weryfikowane również przez pracowników Siepomaga.

Czy są jakieś koszty prowadzenia zbiórki na Siepomaga.pl?

Fundacja Oddech Życia nie pobiera żadnych opłat za pomoc i rejestrację zbiórki na Siepomaga.pl. Ale, Siepomaga.pl pobiera swoją opłatę w wysokości 6% od zebranej kwoty na pokrycie swoich kosztów administracyjnych. 6% to darowizna na cele statutowe Fundacji Siepomaga. Te fundusze przeznaczane są na promocję zbiórek, opłacenie prowizji operatorów płatności (PayU, PayPal), a także na funkcjonowanie, utrzymanie i rozwój serwisu.

Do kogo zwrócić się z prośbą o założenie zbiórki na Siepomaga?

Proszę się skontaktować z naszą Fundacją Oddech Życia pod adresem [email protected] lub telefonicznie pod numerem +48578632027. Odpowiemy na wszystkie pytania i zajmiemy się sprawą.

Na pytania chętnie odpowiemy też na grupie wsparcia – mukowiscydoza. Na grupie można też porozmawiać w tej sprawie z innymi chorymi i rodzicami.