Urządzeniem do rehabilitacji oddechowej o nazwie Pepper Panda

W ubiegłym tygodniu Fundacja Oddech Życia miała zaszczyt uczestniczyć w Międzynarodowe Targi Rehabilitacji i Fizjoterapii , które odbyły się w Ptak Warsaw Expo w Warszawie. To wyjątkowe wydarzenie gromadzi wystawców prezentujących najnowsze osiągnięcia i innowacje w dziedzinie rehabilitacji i fizjoterapii.

Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie i prezentacja urządzenia “Pepper Panda”
Szczególną uwagę podczas targów zwróciliśmy na stoisko Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, gdzie zapoznaliśmy się z pionierskim urządzeniem do rehabilitacji oddechowej o nazwie “Pepper Panda”.
dr Magdalena Żak – Ekspertka w dziedzinie terapii oddechowej

Na stoisku była obecna między innymi dr Magdalena Żak, wybitna fizjoterapeutka pediatryczna i certyfikowana specjalistka autogenicznego drenażu oddechowego oraz metody AFE. Jej bogate doświadczenie zawodowe, zdobyte zarówno w Polsce, jak i we Francji, oraz jej zaawansowane metody terapeutyczne w obszarze drenażu autogenicznego, skali rozwojowej TIMP i metody kinesiotapingu, stanowią znaczący wkład w rozwój rehabilitacji oddechowej. Dzięki jej prezentacji urządzenia mogliśmy zrozumieć, jak znaczący wpływ może mieć “Pepper Panda” na leczenie młodszych pacjentów pulmonologicznych, nie tylko z mukowiscydozą.

Innowacyjność “Pepper Panda”

“Pepper Panda” to urządzenie, które łączy w sobie kilka niezależnych terapii oddechowych – PEP (Podwyższone Ciśnienie Wydechowe), OPEP (Oscylacyjne Podwyższone Ciśnienie Wydechowe) i Drenaż Autogeniczny. Co więcej, urządzenie to jest wyposażone w modułową konstrukcję, dzięki której można je łatwo dostosować do potrzeb pacjenta, zastępując ustnik adapterem do maski czy rurki tracheostomijnej.

Grywalność i rywalizacja
Jednym z najbardziej innowacyjnych aspektów “Pepper Panda” jest jego możliwość podłączenia do komputera i zastosowanie w rehabilitacji elementu “grywalności”. Dzięki zintegrowanej aplikacji na komputerze, młodsi pacjenci mają możliwość rywalizacji i zbierania punktów podczas terapii. Ta gamifikacja procesu rehabilitacji ma za zadanie zwiększyć zaangażowanie i motywację do regularnych ćwiczeń, co jest szczególnie istotne dla dzieci i młodzieży, dla których standardowa rehabilitacja oddechowa może być monotonna i nużąca.

Monitorowanie parametrów
Urządzenie jest również wyposażone w wbudowany układ pomiarowy, który umożliwia bieżące monitorowanie kluczowych parametrów oddechu, takich jak ciśnienie, przepływ i temperatura. To kluczowe dla lekarzy i fizjoterapeutów w celu dostosowania i optymalizacji terapii.

Aktualnie urządzenie nie jest jeszcze dostępne na rynku, stanowiąc obecnie zaawansowany prototyp. Oczekuje się, że oficjalna premiera Pepper Panda w kontekście rynku medycznego zostanie zaplanowana na rok 2024.